Információk a Skandináv országokról

Információk a Skandináv országokról és Magyar városok testvérvárosairól,Feörer szigetek,Grönland, Dánia, Svédország, Norvégia, Spitzbergák,Finnország, Izland munkavállalási feltételek,himnuszok, kirándulási lehetőségek.

Svéd sárgaborsóleves

Hozzávalók: 400 gram sárgaborsó, 1 kicsi füstölt csülök, 1 fej vöröshagyma, fél evőkanál só, 2 szegfűszeg, fél babérlevél, csipetnyi majoranna, 1 kis kanál mustár.

Elkészítése: 1,5 liter vízben feloldjuk a fél evőkanál sót és a leöblített sárgaborsót egyéjszakára állni hagyjuk benne. Leöntjük az áztató  vizet majd 1,25 liter friss vízben a sárgaborsót felforraljuk  és bele tesszük a csülköt s a fűszereket.  A vöröshagymába bele szúrjuk a 2 szegfűszeget és a babérlevéllel együtt ezt is a levesbe rakjuk. Adddig főzzük amíg a hús meg nem puhult, a borsó mmeg pépesre  nem főtt. A húst a levesben tálaljuk kockára vágva. Egy kiskanál mustárt is keverünk tálalás előtt a levesbe.

Svéd húsgombócok

Hozzávalók: A húsgombóchoz 400 gram sertés és marhahús vegyesen, 3 szelet zsúrkenyér, 300 mililiter tejszin, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 tojás, 1 jiskanál só, késhegynyi örölt fehér bors, 1 kiskanál mustár, csipetnyi bazsalikom. A sütééshez-3 evőkanál margarin, mártáshoz-1 evőkanál liszt,100 mililiter tejszin, só, örölt bors, szójamártás.

Elkészítése: A húsgombóchoz valókat összedolgozzuk, vizes kézzel 2 centi átmérőjű gombócokat formálunk. Margarint serpenyőben felolvasztjuk,majd a húsgombócokat közepes tűzön megssütjük. A jisztet a visszamaradt pecsenyelébe keverjük és pár percig pirítjuk majd tejszinnel felengedjük. Sóval, borssal, szójamártással ízesítjük és a húsgombócokra öntjük. Héjában főtt hámozott burgonya és áfonyalekvár jó hozzá.

Húsos - sajtos csigák

Hozzávalók: A húshoz-500 gram finomra darált sertéshús, 30 gram vaj, 400 gram paradicsom, 1 apróra vágott vöröshagyma, 1 késhegynyi piros paprika, örölt bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, örölt babérlevél. Tésztához- 200 gram liszt, 1 tojás sárgája, 20 gram élesztő, 80 gram olvasztott vaj, 1 evőkanál olaj, 150 gram reszelt sajt, só, 100 mililiter tej.

Elkészítése: A tejben megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, tojás sárgáját, lisztet összegyúrjuk és beledolgozzuk az olajat is. Meleg helyen 30 percig kelesztjük. Vajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzá keverjük a darált húst. Kevergetve puháára pároljuk, bele tesszük a paradicsomot, fűszerekkel ízesítjük. Lassú tűzön 10 percig fedő alatt megfőzzük. A tésztát félújjnyi vastagra nyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük, rászórjuk a reszelt sajt kétharmadát majd felcsavarjuk és felszeleteljük. Így kb. 14 darab csigát kapunk. A húsos alapot, kivajazott tűzálló tálba simítjuk s körbe ráfekterjük a csigákat. Tejjel megkenjük a maradék sajtot rászórva, forró sütőben világos pirosra sütjük.

Pácolt hal hering módra

Hozzávalók: 500 gram tengerihal filé,I.pácléhez: 1 liter víz, 1 evőkanál só, fél evőkanál cukor, II.pácléhez: 150 mililiter 10%-os ecet, fél liter víz, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál szemes szegfű bors, 1 mokkáskanál örölt fehér bors, 1 mokkáskanál szegfűszeg, 4 babérlevél, 1 kiskanál egész mustármag, 1 mokkáskanál örölt mustármag, 1 kiskanál borókabogyó, Tálaláshoz: 2 fej lilahagyma, 1 szál póréhagyma, 2 főtt tojás.

Elkészítése: Az I. pácléhez: vizet a sóval és a cukorral felforraljuk, ha kihűlt a halra öntjük, ha a felszínre emelkednek valamilyen súllyal a páclébe nyomjuk. Két napig a hűtőszekrényben tartjuk, a pááclevet leöntjük róla és tálaljuk. A II. pácléhez: szükséges anyagokat összekeverjük ép zománcú edényben felforraljuk és lehűtjük. Két közepes nagyságú lilahagymát karikára vágunk és a haldarabokkal együtt egy tálban elrendezzük. Leöntjük a páclével és karikára vágott póréhagymával díszitjük. Három napig hűtőszekrényben érleljük. Főtt tojással és fehér kenyérrel tálaljuk.

Svéd tormás hering

Hozzávalók: 8 kiáztatott pácolt hering, 300 mililiter tejföl, 1 reszelt torma, 2 savanyú alma, 1 csokor metélő hagyma.

Elkészítése: A halakat lecsurgatjuk, egy centis darabokra vágjuk egy tálba tesszük. A meghámozott apróra vágott almát, tejföllel,tormával elkeverjük és a hal köré rakjuk. Apróra vágott metélőhagymával díszitjük és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Friss sajtos kenyérrel kínáljuk.

Majonézes hering

Hozzávalók: 8 pácolt haring, Mártáshoz: 1 tubus majonéz, 100 mililiter tejföl, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi örölt fehér bors, 1 evőkanál mustár, 1 csokor apróra vágott kapor, 100 mililiter ecet.

Elkészítése: A pácolt halakat bőséges hideg vízben néhány órát áztatjuk, majd fél liter víz és 100 mililiter ecet keverékében egy éjjelen át a hűtőszekrényben állni hagyjuk. Jól lecsorgatjuk, vékony csíkokra vágva, ízesítőkkel összekevert majonézes mártásba keverjük. Tálalás elött két napig hűtőszekrényben érleljük.

Csíkos hering saláta

Hozzávalók: 8 pácolt hering, 1 fej saláta, 300 mililiter tejföl, 4 kemény tojás, 1 fej párolt cékla, 3 savanyú uborka, 2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál kapribogyó, 1 csokor apróra vágott metélő hagyma, reszelt szerecsendió.

Elkészítése: Megmosott salátát csíkokra vágjuk, tejföllel összekeverjük, egy nagy lapos tál alján szétterítjük, szerecsendióval megszórjuk. A főtt tojások sárgáját és fehérjét külön-külön kockákra vágjuk. Egy centis darabokra vágott halat egy csíkban a tál közepére fektetjük és a tojásfehérjével meghintjük. Apró kockára vágott céklát,uborkát, tojássárgát,hagymát a hal két oldalára csíkban egymás mellé halmozzuk. Az egészet megszórjuk metélőhagymával, kapribogyóval. Friss kenyérrel vagy főtt újburgonyával tálaljuk.

Svéd piskóta

Hozzávalók: 2 tojás, 100 mililiter tej, 150 gram cukor, 2 kiskanál vaniliás cukor, 2 kiskanál sütőpor, 150 gram vaj, 170 gram rétesliszt.

Elkészítése: A vajat felmelegítjük hozzáöntjük a langyos tejet. Az egész tojásokat simára keverjük, de nem habosra keverjük a cukorral, hozzáöntjük a tej-vaj keveréket s végül a sütőporos lisztet. Előmelegített sütőben 45 percen át sütjük, a tészta szép barnás színt kap. Ez az alap tészta szárazon is jó sütemény, de tölthetjük krémekkel is.

Svéd gombasaláta

Hozzzávalók: 500 gram gomba, olívaolaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 citrom, cukor, só, bors, babérlevél.

Elkészítése: A vöröshagymát félkarikára szeleteljük,, mmajd forró olajban megfuttatjuk, rádobjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk. Amikor a gombba vizet engedett felöntjük 100 mililiter vizzel. Hozzákeverjük a paradicsompürét, beledobunk 3 citromkarikát, két babérlevelet  s a zúzott fokhagymát, egy kiskanál kristálycukorral ízesítjük. Lassan 35 perc alatt sűrűre főzzük. Jól lehűtve  tálaljuk. Főtt tojással, pirítóssal kínáljuk.

Svéd burgonyafelfújt

Hozzávalók: 4 vöröshagyma, 800 gram burgonya, fél tubus szardellakrém, 3 tojás, 200 mililiter tejszín, fél citrom leve s reszelt héja, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál törött feketebors, 1 evőkanál vaj, formához kevés margarin és liszt.

Elkészítése: Vöröshagymát  meeghámozzuk s aprókockára vágjuk. A nyers burgonyát hámozás után felkockázzuk. A tojássárgákat összekeverjük citromhéjjal, szardellakrémmel s törött borssal. Apránként felváltva a zsemlemorzsával a tejszínt, olvasztott de már hideg vajjal s citromlével is összekeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk s belekeverjük a tojássárgás-tejszines keverékbe. Egy kerek torta formát vajjal kikenünk, kevés liszttel megszórjuk s beleöntöm hagymakockákkal elkevert burgonyakockákat s ráöntöm a tejszines mártást. Beteszem az előmelegített forró sütőbe s közepes lángon addig sütöm amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca már száraz marad. Tálra borítom és felvágva meleg tányérokon kínálom.

Svéd palacsinta

Hozzáalók: 150 gram finomliszt, 2 evőkanál cukor, csipet só, 3 tojás, 500 mililiter tej, 2 evőkanál olvasztott vaj, 10 gram vaniliás cukor, 5 cl olaj, 200 gram eper,málna vagy áfonya dzsem, 8 evőkanál cukrozott tejszinhab.

Elkészítése: Lisztet, cukrot, sót, felvert tojásokat jól elkeverjük. Lassan hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, vaniliás cukrot. A masszát simára keverjük s két órán át pihentetjük. Apró palacsintákat 15 cm sütünk, eper, málna, áfonya dzsemmel megkenjük egymásra helyezzük s a tetejére cukrozott tejszinhabot halmozunk.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 33
Heti: 73
Havi: 872
Össz.: 106 575

Látogatottság növelés
Oldal: Svéd ételek,italok
Információk a Skandináv országokról - © 2008 - 2024 - scandinavia.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »