Információk a Skandináv országokról

Információk a Skandináv országokról és Magyar városok testvérvárosairól,Feörer szigetek,Grönland, Dánia, Svédország, Norvégia, Spitzbergák,Finnország, Izland munkavállalási feltételek,himnuszok, kirándulási lehetőségek.

Karéliai ragu

Hozzávalók: 300 gram marhalábszár, 300 gram birkahús, 300 gram sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, örölt kömény, babérlevél.

Elkészítése: A faggyújától megtisztított marha és birkahúst és a sertéscombot kockákra szeljük. A hagymát karikákra vágjuk, fűszerekkel ízesítjük és  egyenlő arányban összekeverjük külön-külön a húsokkal. Rétegenként tűzálló tálba rakjuk, alulra a marhahúst, középre a birkahús, felülre a sertéshús kerüljön. Annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje s közepesen meleg sütőben elöször lefedve pároljuk majd fedő nélkül a felesleges vizet elpárologtatjuk. Csak a sűrű mártás maraadjon alatta. A raguhoz főtt krumplit vagy krumplilángost kínálunk.

Karjalai pörkölt - Karjalanpaisti

Hozzávalók: 300 gram marhahús, 500 gram birka lapocka, dagadó vagy szegy, 300 gram sertéshús, só.

Elkészítése: A jól besózott húsokat zománcozott fazékba rakjuk, ráteszünk egy a fazék átmérőjénél kisebb tányért, nehezékkel lenyomatjuk és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap a húsokat kockára vágjuk és egy agyagedénybe tesszük úgy, hogy a zsírosabb darabok felülre kerüljenek. Ráöntünk annyi forrásban lévő vizet, hogy  az egészet ellepje, és az edényt fedő nélkül a meleg sütőbe tesszük. Egészen kis tűznél 3 órán át abáljuk. Vajas burgonyát vagy párolt rizst adunk hozzá köretnek.

Erdei gombaleves / Metsäsienikeitto

Hozzávalók: 500 gram friss vagy szárított gomba / róka vagy redős papsapkagomba /, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj,3 evőkanál liszt, 100 mililiter tejszin, 1000 mililiter zöldséglé, fehérbors, fokhagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó.

Elkészítése: A gombát előfőzzük majd leszűrjük. A megtisztított s apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a gombát és a lisztet. Elkeverjük, felöntjük zöldséglével, fűszerezzük sóval , borssal, bazsalikommal, oregánóval. Harminc percen át főzzük, ezután beleöntjük a tejszínt, összefőzzük s petrezselyem zölddel díszitjük tálaláskor.

Sós lazac friss kaporral

Hozzávalók: lazac, kapor, só, örölt fehérbors, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: Lazacot folyóviz alatt lemossuk majd papírtörlőővel szárazra töröljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlevet csepegtetünk rá, 300 peerrcen át állni  hagyjuk. Friss kaprot appróra összevágjuk. Egy nagyobb darab sütőpapírt olíva olajjal meglocsolunk, ráhelyezzük a befűszerezett lazacot s íízlés szerint megszórjuk apróra vágoott friss kaporral, majd olívvaolajjal megspricceljük. A  sütőppapír két végét összefogjuk, jól becsavarjuk s a tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon 30 percig sütjük 150 fokon. Köretként burgonnyapürét kínálunk hozzá.

Lazacleves

Hozzávalók: 1 000 mililiter viz, 1 halleveskocka, 500  gram burgonya, 1 vöröshagyma, 2 teáskanál só, cittrombors, 400 gram hal, 200 mililiter tejszin, kapor, 6 szegfűbors, 50 gram vaj.

Elkészítése: A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Vizet felforraljuk feloldjuk benne a halleveskockát s befűszerezzük. Beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Sózzuk, megszórjuk citromborssal. Ha a burgonya félig megpuhult beletesszük a kis darabokra vágott halat. Lassú tűzön 10 percig főzzük,hozzáadjuk a tejszint. Felforraljuk s apróra vágott friss kaporral megszórjuk. Azonnal tálaljuk.

Lazaccal rakott krumpli / Lohilaatikko

Hozzávalók: 300 gram friss lazac, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 8 darab krumpli, 1 csokor kapor, 3 tojás, 400 mililiter tej, fehérbors, vaj és zsemlemorzsa a tál kivajazásához.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olvasztott vajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk. A meghámozott krumplit karikára vágjuk. A lazacot feldaraboljuk a szálkákat eltávolítjuk. Tűzálló tálat kivajazunk, majd rétegezzük a hozzávalókat, krupli, vöröshagyma, lazac, kapor. Fűszerezzük sóval, fehérborssal. A tetejét befedjük krumplival, a tojást és a tejet felverjük, ráöntjük a krumplira s vajat s zsemlemorzsát teszünk a tetejére. Pirosra sütjük 45 petcig

Pulla

Hozzávalók: 500 mililiter tej, 2 teáskanál só, 200 mililiter cukor, 1 evőkanál kardamom, 140 mililiter búzaliszt, 50 gram élesztő, 200 gram margarin,

Elkészítése: Langyos tejben az élesztőt s a cukrot elkeverjük. Összekeverjük a lisztet,sót, cukrot, kardamomot, tejet, éleszttős keveréket s dagasszuk össze. Addig daggasszuk míg nem válik el a tál aljától. Margarint beletesszük s hólyagosra dolgozzuk. Meleg helyen kelessszük még kétszeresére nem nől. Tésztából kettő fonott kalácsot készítünk. Sütőpapírral kibélelt, kizsírozott tepsibe helyezzük 30 percig pihentessük. Tetejüket megkenjük tojássárgával, 200 fokon 25 percen át süssük.

Glögi / finn forralt bor /

Hozzávalók: 400 mililiter viz, 100 mililiter cukor, 2 fahéjrúd, 10 egész szegfűszeg, 1 teáskanál kardamom mag, 100 mililiter feketeribizlilé, 20 gram gyömbér, 1 üveg vörösbor, mandulapehely, 50 gram mazsola.

Elkészítése: Axvizet a fűszerekkel 15 percen át forraljuk,majd beletesszük a bort s a ribizlilét. Melegítsükk össze a hozzávalókat.Tegyük poharakba, tegyünk bele mandulapelyhet és mazsolát.

Korvapuusti / Finn fahéjas csiga /

Hozzávalók: Tészta-550 gram liszt,1 tojás, 100 gram vaj, 100 mililiter cukor, 30 gram élesztő, 250 mililiter tej, 1 púpozott evőkanál kardamom,1 teáskanál só, 1 teáskanál vanilia aroma. Töltelék: 100 gram vaj, 5 evőkanál cukor, 44 evőkanál fahéj. Tetejére- jégcukor,  1 felvert tojás.

Elkészítése: Kézmeleg tejben az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk, beleütjük a tojást,elkeverjük benne a maradék cukrot s a kardamomot. Apránként belekeverjük a kihűlt olvasztottcvajat s lisztet. Ha a tészta nem vesz föl több liszztet akkor deszkára borítjuk s jól átgyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk s 1cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát félig olvadt vajjal megkenjük,ízlés szerint fahéjjal s cukorral megszórjuk. A tésztát feltekerjük majd háromszög alakban földaraboljuk. A háromszög közepénél egy kés hátoldalával a tésztát benyomjuk. Az elkészült tésztákat felvert tojással megkenjük, s jégcukorral alaposan megszórjuk. A tésztát még 20 percig kelesztjük , majd 15 perc alatt 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Gyümölcsös gríz / Vispipuuro

Hozzávalók: 7 dl víz, 3 dl vörösáfonya, 1 dl cukor, 2 dl gríz.

Elkészítése: Vizet felforraljuk, majd a grízt hozzáadjuk. Fakanállal kevergetve alacsony hőmérsékleten sűrűre főzzük.Hozzáadjuk a cukrot, vörösáfonyát. Mixerrel habosra verjük. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen.

Fűszeres kuglóf / Maustekakku

Hozzávalók: 200 gram vaj, 3 tojás, 3 dl barna cukor, 2 teáskanál vaniliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 3 dl liszt, 2 teáskanál fahéj, 2 teáskanál kardemom mag, szegfűszeg, vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A kuglófsütőt kivajazzuk,a sütőt 175 fokra melegítjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Összekeverjük a száraz anyagokat és a fűszereket s belekeverjük a tojásos krémbe.Alaposan eldolgozzuk s a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába öntsjük s hatvan percen át sütjük.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 26
Heti: 80
Havi: 351
Össz.: 106 977

Látogatottság növelés
Oldal: Finn ételek,italok
Információk a Skandináv országokról - © 2008 - 2024 - scandinavia.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »