Kókuszcseppek
Hozzávalók: 2 tojás, 150 gram cukor, 225 gram kókuszreszelék, 200 gram tejcsokoládé.
Elkészítése: Kézimixer segítségével habosra verjük a tojásokat a cukorral. Beletesszük a kókuszreszeléket s addig keverjük amíg a hozzávalók egyenletesen össze nem keverednek. Kezünk segítségével kis golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 15 percig sütjük amíg aranybarnára pirul a tetejük. Ha kihűlt, gőz felett megolvassztott tejcsokoládéba forgatjuk a tetejüket. Ha a csokoládé megszilárdult már lehet is kínálni.
Almás sütemény
Hozzávalók: 1 csomag vajas leveles tészta, 3 alma, citromlé, 10 teáskanál barna cukor, fél evőkanál örölt fahéj.
Elkészítése: Sütőt 220 fokra melegítjük. Az almákat magozzuk ki s vágjuk negyedekre. A negyedeket fél centis szeletekre vágjuk,tálba tesszük. Meglocsoljuk kevés citroomlével,hogy ne barnuljon meg. A barna cukrot összekeverjük és rászórjuk az almára, úgy hogy minden oldalát érje s félretesszük pihenni. A tésztát kitekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tepsi szélétől másfél centit kihagyunk s úgy fektessük az almaszeleteket a tésztára, egymást fedve. Sütőben 20 percen át sütjük, akkor van megsülve ha a tészta szélei felemmelkedtek és aranybarna szinű. Sütőből kivéve ráöntjük a cukros-fahéjas levet. Melegen porcukorral meghintve tálaljuk.
Izlandi csirkecombok
Hozzávalók: 8 közepes nagyságú lebőrözött, kikloffolt csirkecomb, páchoz: 75 mililiter étolaj, fél citrom leve, fél citrom reszelt héja, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi törött bors, 1 mokkáskanál mustár, 1 mokkáskanál oregánó.
Elkészítése: A páchoz valókat jól összekeverjük, csirkecombokat egyenként beleforgatjuk s egy tálba fektetjük. A páclevet ráöntjük, a tálat légmentesen lezárjuk és a hűtőszekrénybe tesszük. A csirkecombokat tűzálló tálba egymás mellé helyezzük s a sütőben pirosra sütjük. Kínálhatunk mellé petrezselymes rizst salátával.
Főtt hal - Plokkfiskur
Hozzávalók: 300 gram tengeri hal, 1 fej aprított vöröshagyma, 200 mililiter tej, 100 mililiter főzőtejszin, 40 gram liszt, 40 gram margarin, 100 gram főtt burgonya, só, bors.
Elkészítése: A halat sósvízben puhára főzzük, ha kész tűzről levesszük. Felolvasztjuk a vajat egy edényben hozzá keverjük a lisztet. Mixer segítségével a tejet s tejszínt is hozzákeverjük. Hozzáadjuk a hagymát burgonyát, ízlés szerint sózzuk,borsozzuk. Végén hozzáadjuk a halat s összekeverjük az egészet. Rozskenyérre kenve tálaljuk.
Izlandi húsleves - Kjötsúpa
Hozzávalók: 400 gram bárányhús, 750 mililiter víz, 1 fej vöröshagyma, 2 burgonya, 200 gram rutbaga, 200 gram sárgarépa, 1 evőkanál rizs, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál só.
Elkészítése: A húst hidegvízbe tesszük , sót teszünk bele s felforraljuk. A húst alacsonyabb hőfokon főzzük még 50 percig, majd egyforma darabokra szeljük fel a zöldségeket, bele tesszük a vízbe s teszünk bele vegetát is. Ha megfőtt a zöldség kész a leves, a húst külön is tálalhatjuk.
Izlandi palacsinta - Pönnukökur
Hozzávalók: 130 gram liszt, 60 mililiter tej, 3 tojás, 40 gram margarin, fél teáskanál só, fél teáskanál cukor, negyed teáskanál vaniliaaroma.
Elkészítése: Tojásokat, tejet, vaniliát összekeverjük. A száraz összetevőket külön edényben keverjük össze s hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A masszát egy órára a hűtőbe tesszük. A vajat megolvasszuk s hozzáadjuk a tésztához egy óra elteltével. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Cukorral, lekvárral, mézzel vagy fagylalttal tálaljuk.
Karácsonyi sütemény
Hozzávalók: 200 gram cukor, 130 gram vaj, 300 gram liszt, 150 gram mazsola, 2 tojás, 100 mililiter tej, 1 teáskanálnyi citromlé.
Elkészítése: Cukrot, vajat egy tálban habosra keverjük, tojást hozzáadjuk robotgéppel összedolgozzuk majd beletesszük a többi hozzávalót is. Amikor a tészta szilárd állagú akkor kiolajozott sütőformába tesszük s 170 fokon sütjük 60 percen át. Kihűlés után kínálható.
Perzselt birkafej - Sviő
Hozzávalók: Egy pezselt birkafej, só, bors, babérlevél, kakukkfű, tárkony, sárgarépa, vöröshagyma
Elkészítése: Birka fejét levágjuk, fején levő gyapjút, szőrt leperzseljük, fejet hosszában kettéfűrészeljük. Vizet teszünk fel amelyet befűszerezünk. Agyát, szemét kiszedjük majd forró vízbe tesszük. Főzzük 90 percen át , a habot leszedjük, vigyázni kell arra nehogy a hús lejöjjön róla. Ha kész kiszedjük és tálaljuk. Rozskenyérrel, burgonypürével, sütőtökkel,apróra vágott marharépával körítve tálaljuk.
Rothasztott,erjesztett cápahús - Kaestan hákarl
Hozzávalók: 1 pohár Brennivin / köménymagos ízesítésű burgonya pálinka /, grönlandi cápahús / húsa nyersen erősen mérgező ammónia származékok miatt / Ezért a húst erjesztik aminek a hatására az ammónia egy része távozik s válik fogyaszthatóvá / Cápát felszeletelik a húst hagyományosan elássák,modern változat szerint komposztládához hasonló edényekben erjesztik. Így pihentetik hónapokig, ha a méreganyag távozott előszedik és letisztogatják. A bomló húsdarabokat felakasztják száradni hetekre. A szakértők megszaglásszák, megtapogatják s megkóstolják, hogy mikor ehető. A porhanyós szalonnaállagúvá vált húst apró darabokra vágják s ehető pálinka kiséretében.
Éttermekben ls farmszállásokon megkóstolható.