Információk a Skandináv országokról

Információk a Skandináv országokról és Magyar városok testvérvárosairól,Feörer szigetek,Grönland, Dánia, Svédország, Norvégia, Spitzbergák,Finnország, Izland munkavállalási feltételek,himnuszok, kirándulási lehetőségek.

Dán sárgaborsó leves

Hozzávalók: 400 gram füstölt oldalas, 400 gram nyers csülök, 250 gram sárgaborsó, 1 zellergumó, 3 közepes nagyságú sárgarépa,  3 fej vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1-1 csipetnyi kakukkfű és örölt fehér bors, 1 babérlevél

Elkészítése: A sárgaborsót néhányórára vízbe áztatjuk, majd 1,25 liter friss vízben addig főzzük amíg majdnem megpuhult. A kétféle húst egy másik lábasban annyi vízben amennyi ellepi felforraljuk, majd a habját leszedjük és belerakjuk a megtisztított zöldséget. Forraljuk lasssan 75 precen át. A megpuhult zöldséget kivesszük, de a húst addig főzzük amíg teljesen meg nem puhult. A húslevet a sárgaborsóra szűrjük, hozzáadjuk a kockára vágott főtt zöldséget és összeforraljuk. A húst felszeletelve a leveshez külön tálaljuk. Rozskenyeret és mustárt adunk hozzá.

Fekete bográcsgulyás

Hozzávalók: 800 gram sovány marhahús, 50 gram vaj, 200 mililiter feketekávé, 400 mililiter tejszín, 200 mililiter paradicsom püré, só, örölt bors.

Elkészítése: A megtisztított,, vékony csíkokra vágott húst meleg vajban megsütjük. Lábasba tesszük, belekeverjük a többi hozzávalót. Fedő alatt lassú tűzön 60 percen át pároljuk, sóval, borssal fűszerezzük. Burgonyapürével kínáljuk.

Dán sertéskotlett

Hozzávalók: 6 vastagabb csontos karajszelet, 450 gram apró hámozott paradicsom, 200 mililiter tejszin, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, zsemlemozsa, só, örölt bors, 100 gram kapribogyó, kakukkfű, piros arany krém, sütéshez olaj.

Elkészítése: A karajszeleteket panírozzuk majd forró olajban félig kisütjük. Tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, hámozott paradicsomokkal befedjük, kapribogyóval megszórjuk, levéből is ráöntünk keveset, sózzuk, borsozzuk. Tejszint elkeverjük piros arany krémmel és a tetejére öntjük.Alufóliával lefedve 45 percen át sütjük. Tálaláskor forró zsúrkenyeret és sótlan vízben párolt zöldbabot adunk hozzá. Tányérján minndenki meglocsolhatja pecsenyelével.

Sajttal töltött vagdalt

Hozzávalók: A vagdalthoz-500 gram darált sertéshús, 1 tojás, 2 kanál zsemlemorzsa, 100 mililiter tej,só, örölt bors. A töltelékhez-150 gram krém sajt, 1 csokor apróra vágott petrezselyem, 2 gerezd szétnyomott fokhagyma, sütéshez margarin.

Elkészítése: A tölteléket és a húsmasszát külön-külön készítjük el. Axvagdalthoz valókat összedolgozzuk és 2centi vastagon alufólia lapra terítjük. A töltelékhez valókat kikeverjük és hosszában egy csíkban középre rakjuk. Az alufólia segítségével az egészet feltekerjük a tetejére margarin darabkákat helyezünk s lazán az alufóliába csomagoljuk a végeket jól lezárva. Közepesen meleg sütőben 60 percig sütjük. Különféle salátákkal és burgonyával tálaljuk.

Máj fűszeres tejszínmártásban

Hozzávalók: 500 gram sertésmáj, 4 fej vöröshagyma, 50 gram vaj, 2 kiskanál mustár, 1-1 kiskanál örölt bazsalikom és rozmaring, 200 mililiter tejszín, 100 mililiter tej, 1 kiskanál liszt, só, örölt bors.

Elkészítése: A megtisztított májat nagyobb kockákra vágjuk. Vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, átsütjük rajta a májat és fűszerekkel ízesítve liszttel elkevert tejszínnel és tejjel besűrítjük.Kis lángon kevergetve 15 percig pároljuk. Sózzuk,borsozzuk és petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

Burgonyasaláta

Hozzávalók: 700 gram főtt karikákra vágott burgonya, 1 tubus majonéz, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál reszelt torma, 3 hámozott apró karikákra vágott uborka, 4 fej finomra vágott vöröshagyma, 1 kiskanál kapribogyó, 2 evőkanál mustár, só, örölt bors.

Elkészítése: A majonézt összekeverjük a tejföllel, reszelt tormával, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a többi hozzávalót, jól összekeverjük. Kapribogyóval díszitjük.

Póréhagyma saláta

Hozzávalók: 10 szál póréhagyma, 3 paradicsom, 4 kemény tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma. Mártáshoz: 4 kemény tojás sárgája, 2 nyers tojás sárgája, 3 evőkanál fehér bor, 1 evőkanál csípős mustár, só, örölt bors, 100 mililiter étolaj.

Elkészítése: Négy kemény tojás sárgáját villával összetörjük, nyers tojás sárgáját a mustárral simára keverjük. Olajat elöször cseppenként majd vékony sugárban, kevergetve beleöntjük, sóval, örölt borssal és fehér borral izesítjük. Megtisztított póréhagymát 1 centis karikákra vágjuk és lobogva forró enyhén sós vízben 5 percig főzzük majd lecsepegtetjük. Tál közepére halmozzuk ráöntjük a mártást, apróra vágott tojásfehérjével és metélőhagymával szórjuk meg. Cikkekre vágott paradicsommal rakjuk körbe.

Szegény dán lovag

Hozzávalók: 8 kisebb kenyérszelet, 3 tojás, 3 evőkanál tejszín, 1 evőkanál porcukor, késhegynyi fahéj,olaj a sütéshez.

Elkészítése: A kenyérszeletek héját levágjuk. A tojásokat felverjük és a tejszínnel, porcukorral, fahéjjal összekeverjük. A kenyereket beleáztatjuk a keverékbe,hogy jól megszívják magukat, forró olajban arany barnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk, kínálhatunk hozzá mézet vagy gyümölcsízt.

Málnatekercs

Hozzávalók: 250 gram porcukor, 125 gram rétesliszt, 3 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 1 csomag vaniliás cukor, 200 mililiter tejszin, 250 gram málna, 100 gram durvára vágott dió.

Elkészítése: A tojásokat a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport és a vaniliás cukrot. A lisztet bele szitáljuk és a tésztát kikeverjük. Nagyobb peremes tepsibe selyempapírt teszünk, hogy az oldalára is jusson, a tésztát beleöntjük és egyenletes vastagságúra simítjuk. Dióval megszórjuk és és forró sütőben 8 percen át sütjük. A megsült tésztát egy kristálycukorral megszórt alufóliára borítjuk, a tetején lévő papírt hidegvizzel megnedvesítjük s óvatosan lehúzzuk. A málnát összetörjük, tejszinből felvert habbal elkeverjük s a tésztára kenjük. Az alufólia segítségével óvatosan feltekerjük. A tekercs lefagyasztható, de fogyasztás előtt egy nappal a mélyhűtőből a hűtőszekrénybe kell tenni hogy ehető legyen.

Mélyhűtött diótorta

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 6 evőkanál porcukor, 1 rúd vanilia, 300 mililiter tejszin, 1 evőkanál kubai rum, 1 evőkanál nescafé, 100 gram durvára vágott dió, 20 darab fél dióbél, egy kevés reszelt keserű csokoládé.

Elkészítése: A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A vaniliarudat hosszában félbevágjuk, belsejét a tojásba kaparjuk, s beleöntjük a rumot s a nescafét. A tejszinből kemény habot verünk és óvatosan a tojásos masszába keverjük, majd hozzá adjuk a durvára vágott diót is. Az egészet egy alacsony peremű, a mélyhűtőben előre lehűtött kerek tálba öntjük s 2 órán át fagyasztjuk. Tálalás előtt tíz perccel a mélyhűtőből kivesszük, tetejét körben dióbéllel diszítjük s kevés keserű csokoládét reszelünk rá.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 13
Heti: 114
Havi: 448
Össz.: 114 018

Látogatottság növelés
Oldal: Dán ételek, italok
Információk a Skandináv országokról - © 2008 - 2025 - scandinavia.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »