Norvég halleves
Hozzávalók: 1000 gramm halfej, 300 gram fehér húsú tengeri hal, 50 gram vaj, 1 vékony karikára vágott póréhagyma, 1 eevőkanál liszt, 2 darab karikára vágott sárgarépa, 1 hosszúra vágott zeller szelet, 2 tojás sárgája, 100 mililiter tejföl, 1 kiskanál só.
Elkészítése: A megmosott halfejeket annyi vízben amennyi ellepi felforraljuk. Lassú tűzön 120 percen át főzzük majd leszűrjük és a halfejekket kidobjuk belöle. A póréhagymát a megolvasztott vajbban 5 percen át pároljuk majd a liszttel megszórjuk és a hal főzőlevével felengedjük. Megsózzuk, felforraljuk, hozzáadjuk a leveszöldséget és a kis kockákra vágott halat. Fedő alattt puhára főzzük. Előmelegített leveses tálban a tojás sárgákat a tejfölllel összekeverjük és lassan állandóan kevergetve a levest rámerjük.
Norvég rántotta
Hozzávalók: 500 gram főtt hal, 8 tojás, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál reszelt sajt, 80 gram vaj, só örölt bors, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítése: A tojásokat simára verjük hozzáadjuk a reszelt sajtot, sót, borsot, tejet. Serpenyőben vajon kissé átsütjük a haldarabokat és ráöntjük a tojást. Addig sütjük amíg az alja barnáspiros nem lesz. Finomra vágott petrezselyemmel bőségesen megszórjuk és előmelegített tányéron azonnal tálaljuk.
Norvég burgonya gombóc
Hozzávalók: 1 000 gram burgonya, 150 árpaliszt, 150 gram liszt, 1 teáskanál só.
Elkészítése: Meghámozott s megmosott burgonyát lereszeljük, kinyomjuk a levét. Összekeverjük liszttel, sóval , kanállal forrásban lévő vízben szaggassuk ki. Negyvenöt percig főzzük. sült hhúshoz ajánlható.
Rénszarvas ragu
Hozzávalók: 400 gram fagyasztott szeletelt rénszarvashús, 200 gram gomba, 1 vöröshagyma, 1 piroshúsú kaliforniai paprika, 300 mililiter tejföl, 2 evőkanál vaj, 100 mililiter víz, só, bors, borokabogyó, kakukkfű.
Elkészítése: Vajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, húst, felszeletelt gombát. Ha a hús elvesztette nyer szinét, felöntjük vizzel és tíz percen át főzzük. Hozzáadjuk a tejfölt és a csíkokra vágott paprikát, fűszereket s még 5 percen át főzzük. Rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.
Lefátyolozott hajadon
Hozzávalók: 5 párolt alma, 50 gram+3 evőkanál cukor, 50 mililiter víz, 300 gram zsemlemorzsa, 3 evőkanál vaj, 300 mililiter tejszínhab, 50 gram durvára vágott mandula.
Elkészítése: Meghámozzuk, kimagozzuk s szeletekre vágjuk az almákat, 50 gram cukorral a vízben puhára főzzük s kihűtjük. Vajat lábasban felolvaszjuk, belekeverjük a morzsát, 3 evőkanál cukrot aranyszinűre pirítjuk. Az almapürét, vajas krémet s a tejszint talpas poharakba rétegezzük, tetején tejszinhab legyen majd megszórjuk mandulával.
Réteges tejszines torta
Hozzávalók: Tortához - 4 tojás, 100 gram cukor, 100 gram liszt, 1 teáskanál sütőpor. Töltelékhez - 200 gram málnadzsem, 400 gram magozottt feéezett őszibarackkonzerv, 1 tasak vanilia izű krémpor, 300 mililiter tejszin, 1 evőkanál cukor. Diszítéshez - eper, áfonya, málna.
Elkészítése: A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Rászitáljuk a lisztet meg a sütőport s átkeverjük. A masszát egy kivajazott kerek tortaformábaöntjük, közepesen forró sütőben sütjük. Ha megsült kivesszük ,hogy hűljön, 3 lapra vágjuk s meglocsoljuk őszibarackkonzerv levével. A vaniliaízű krémport elkészítjük.A tejszint a cukorral kemény habbá verjük. A rétegek közé málnadzsemet kenünk s vékonyra szeletelt őszibarackokat teszünk majd a vanniliás krémet rásimítjuk. A legfelső lapot a torta tetejét s széleit tejszinhabbal vastagon beterítjük. A tetejét három részre osztjuk: egy eper, egy áfonya, egy málna réteget készítünk, a szemeket ssűrűn egymás mellé tesszük. A rétegek közé s körben a torta szélére nyomózsákból tejszinhabbal mintát nyomunk.
Mandulás tornyocska - Kransekake
Hozzávalók: Tésztához - 250 gram hámozott mandula, 250 gram hámozatlan mandula, 500 gram porcukor, 3 tojásfehérje. Mázhoz - 100 gram porcukor, 1 tojásfehérje.
Elkészítése: Teljesen száraz mandulákat kétszer megöröljük, második örlésnél a porcukorral együtt, A tojásfehérjét hozzáadva kemény tésztát készítünk. Közepes hőmérsékletű sütőben addig gyúrjuk a tésztát míg a forróságot eltudjuk viselni. A tésztát a sodort gyűrűkbe dugjuk, s addig sütjük amíg kivül száraz, belül pedig ruganyos lesz / kb. 15 perc /. Mielőtt kivennénk a formából a kész tésztát, a gyűrűket kissé kihűtjük, de nem várjuk meg a teljes kihűlést. A porcukrot s a tojásfehérjét sűrű mázzá keverjük. Ennek segítségével ragasztjuk össze a formákból kivett tésztagyűrűket, alul hosszabbak, felül egyre rövidebbek legyenek, így kis tornyocskákat kapunk. A maradék mázból a nyomózsákból cikcakk mintákat nyomunk a gyűrűk kkülső felületére. Édes, apró keksszel, zselés cukorral vagy más apró édességgel körítjük.
Meleg szederkrém portóival
Hozzávalók: 1 rúd vanilia, 800 gram szeder, 100 gram cukor, 100 mililiter víz, 150 mililiter portói bor, 1 darabka fahéj, 1 teáskanál kakaó.
Elkészítése:A vaniliarúd belsejét kikaparjuk a szederrel, vízzel, cukorral együtt felforraljuk. Botmixerrel pürésítjük szűrőn átszűrjük, hogy mag nélküli pépet kapjunk. Újra tűzre tesszük, belekeverünk egy darabka fahéjat, bor fekét s a kakaót is hozzáadjuk, ha forró akkor a maradék bort is beleöntjük. Tálalás előtt a fahéjat kidobjuk. Ízlés szerint vaniliaízű fagylalttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.